Van Keulen Makelaars - De makelaar van de kop van Noord Holland

Waardebepaling vs taxatie

het verschil uitgelegd

De waarde van een woning is van veel aspecten afhankelijk; de locatie, de staat van de woning, het formaat en nog veel meer. Het is dan ook een hele opgave om de waarde van jouw woning als particulier te bepalen. Een erkende makelaar maakt het je een stuk gemakkelijker! Voor het bepalen van de waarde van jouw woning heb je twee opties; een waardebepaling óf een uitgebreide taxatie. Welke je kiest - of nodig hebt - is afhankelijk van de reden waarom jij jouw woningwaarde wilt weten.
 
Wat is een waardebepaling?
Een waardebepaling dient eigenlijk als indicatie of je jouw huis te koop moet zetten, of niet. Aan de hand van de waardebepaling kun je dan voor jezelf bepalen of je direct wilt verkopen, of liever nog even wacht. Een waardebepaling is daarom gebaseerd op een aantal variabelen, zoals het oppervlak, het bouwjaar, de stijl en de staat van onderhoud. Het geeft in feite een indicatie van de verwachte verkoopopbrengst en is een graadmeter voor een vraagprijsadvies.
 
Wat is een taxatie?
Een taxatie mondt altijd uit in een uitgebreid taxatierapport, die je dient te hebben bij het aanvragen van een hypotheek en de financiering van de woning. De geldverstrekker wil hierbij van een onafhankelijke partij (de makelaar/taxateur) graag een gefundeerd rapport van de waarde van de woning. Een taxatierapport bevat daarom altijd (veel) meer informatie dan een waardebepaling, namelijk:
 
  • Het type woning (vrijstaand, 2-onder-1 kap, etc.)
  • Het formaat, soort en indeling perceel
  • De bouwkundige staat en eventuele verontreiniging
  • Het afwerkingsniveau
  • De staat van onderhoud en eventuele gebreken
  • Het formaat, soort en indeling van de woning
  • De ligging van de woning, inclusief uitzicht, nabije voorzieningen en eventuele overlast
  • Referentiepanden/objectvergelijking
  • Informatie over bestemming, energiebesparende voorzieningen en fundering
 
Naast input voor de geldverstrekker, kan een taxatierapport ook aangevraagd worden voor andere zaken, waarbij de woningwaarde van belang is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een contra taxatie van de WOZ, boedelscheiding en de aanslag van successierechten.
 
Gratis waardebepaling?
Een waardebepaling is bij Van Keulen Makelaars is vrijblijvend. Heb je de intentie om jouw woning te verkopen, dan komen wij graag bij je langs! Door onze kennis van de markt, onze ervaring met het verkopen van woningen in Den Helder en Julianadorp én onze vakkundige makelaars kunnen wij je voorzien van de waarde van je woning plus een goed verkoopplan. Vraag hier jouw gratis waardebepaling aan.
 
Taxatie van een NVM taxateur
Als kantoor zijn wij aangesloten bij de NVM. Dat betekent dat wij aan de strengste eisen voor scholing voldoen. Alle hypotheekverstrekkers en (financiële) instellingen accepteren onze taxaties, vanwege onze inschrijving in het vastgoedcert register. Deze taxaties kunnen altijd gevalideerd worden door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut).
 
Ook jouw woning laten taxeren? Vraag hier jouw taxatie aan.