Van Keulen Makelaars
Van Keulen Makelaars

Artikel NHD: geen Open Huizen Dag

De NVM Open Huizen Dag op zaterdag 28 maart is geannuleerd. Dan rijst ook de vraag of de rem er in de Noordkop op gaat bij de huizenverkoop als gevolg van het coronavirus en alle maatregelen ter bescherming. Zijn de mensen op dit moment nog wel te possen voor het kopen van een huis?

Makelaars in de Noordkop die je ernaar vraagt zeggen op dit moment nog geen merkbare effecten te ervaren. “We weten niet welke kant het opgaat. Maar op dit moment zijn er nog steeds mensen die bezichtigingen bij ons aanvragen”, linkt het.

Brabants uitstel

Seb van Keulen van Van Keulen Makelaars uit Den Helder zegt alleen iemand uit Noord-Brabant te hebben gehad die vorige week een afspraak voor een woningbezichtiging wilde uitstellen. “Die gaf aan dat hij, gezien de omstandigheden, het toch maar liever even af wilde wachten. Begrijpelijk, natuurlijk.”

Het is dus geen ‘business as usual’, maar afzeggingen voor reeds gemaakte afspraken ondervindt Van Keulen nu ook weer niet. “Ondertekeningen en ook overdrachten gaan nog gewoon door. Vrijdagmiddag kregen we nog de bevestiging van een verkoop. We houden hierbij natuurlijk rekening met alle mogelijke scenario’s en richtlijnen. Zelf werk ik vanaf ons kantoor, maar de collega’s werken thuis. Bij een bezichtiging houden we afstand van de klanten. Je wilt jezelf en ook anderen immers toch beschermen.”

Ingrediënten ongewijzigd

Frits Hallesleben van ERA Makelaardij Schagen is voorzitter van de afdeling Noord-Holland Noord van makelaarsvereniging NVM. Vanuit beide praktijken zegt hij: “Het is nog veel te vroeg om te kunnen zeggen of er daadwerkelijk minder animo voor het kopen van een huis is. Want ja, alle ingrediënten zijn nog steeds aanwezig: woningtekorten, voldoende vraag en weinig aanbod. En starters blijven er in dezelfde aantallen. Natuurlijk zullen er best mensen zijn die nu wat voorzichtig zijn en even wachten, maar hoeveel dat er uiteindelijk zijn weet je gewoon niet. Wij krijgen nog steeds verzoeken voor bezichtigingen.”

De Open Huizen Dag van de NVM Makelaars gaat dus niet door, de eerstvolgende is nu op zaterdag 3 oktober, maar Hallesleben laat ook weten dat hijzelf voorlopig geen individuele open huizendagen voor zijn klanten meer houdt. “Nee, dat doen we de komende tijd ook niet. En verder moeten we ook afwachten welke andere maatregelen er nog zullen worden genomen.”

Glazen bol

Op de vraag of de coronacrisis effect zal hebben op de huizenprijzen – en zo ja, welke? – reageert NVM NHN-voorzitter Hallesleben: “Daar kunnen we nog niets zinnigs over zeggen. Dat hangt sterk af van welke gevolgen dit alles voor de wereldeconomie zal hebben. En we weten ook nog niet hoe de rentestand zich precies al gaan gedragen. Maar alles wat ik hier nu ook over zeg: het blijft kijken in een glazen bol.”

Arjen Zwaan van Zwaan & Schouten Garantiemakelaars in Schagen zegt zich te kunnen voorstellen dat men de kat even uit de boom kijkt. “Wat het effect van het coronavirus zal zijn is onvoorspelbaar. In 2001 met de 9/11 aanslag zag je dat de verkoop een week lang helemaal stilviel. Daarna kwam het weer langzaam op gang. Dus hoe het straks gaat, weet niemand. Maar mensen bellen nu nog steeds om ons te vragen hun huis te verkopen.”

Als er een taxatie moet worden gedaan of een huis bezichtigd, gaat daar nu echter wel een belangrijke vraag vooraf, zegt Zwaan. “Dan vraag ik de mensen wel of ze niet verkouden of grieperig zijn, en of ze niet onlangs in een risicogebied zijn geweest. Dat is best wennen. Ik bekijk het van geval tot geval. Je moet doorgaan, zolang het kan én je het zelf verantwoord vindt.”

Online bezichtigingen

Geert Klaver van Klaver Makelaardij uit Winkel – waar de medewerkers, zoals overal ook zoveel mogelijk thuis werken – is door het coronavirus even helemaal overgestapt op het eerst online bezichtigen van woningen. Pas als een klant daarna nog steeds sterke interesse in het betreffende object heeft, gaat Klaver een stap verder: “Dan pas maken we een afspraak voor een fysieke bezichtiging. We zijn een paar jaar terug al gaan testen met online bezichtigingen, nu werpt dat zijn vruchten af en kunnen we daarmee verder. We hebben er gelukkig ook de juiste infrastructuur voor ontwikkeld.”

Ondertussen zijn Klaver en zijn collega’s van mening dat het zaak is om positief te blijven. “Ik denk dat we als mens zeer veerkrachtig zijn en dat we het samen zullen doen! Dat hoop ik althans”, aldus Geert Klaver.

openhuizendag-coronavirus

Bron: Noordhollands Dagblad
Tekst: Richard Zut
Fotograaf krantenartikel: Nick Maarssen

sebvankeulen-krantenartikel