Van Keulen Makelaars
Van Keulen Makelaars

Goed voorbereid de huizenmarkt op

De huizenmarkt in de regio Den Helder en Julianadorp verschilt met die van de randstad, dat is logisch. “Maar inmiddels wordt er een inhaalslag gemaakt”, vertelt Seb van Keulen, eigenaar van Van Keulen Makelaars NVM. “Als de huizenmarkt in de randstad verandert, waaiert dat langzaam uit naar de kop van Noord-Holland. We zien het dus aankomen en daardoor kunnen we erop anticiperen.”

De startersmarkt is – in de regio die Van Keulen Makelaars bedient – al twee jaar goed. “Sinds ongeveer anderhalf jaar komt ook de doorstromingsmarkt op gang. Er is meer vertrouwen om de huidige woning voor een prima prijs en binnen afzienbare tijd te kunnen verkopen.”

Verhuizen binnen de gemeente

Seb ziet wel dat in Den Helder en Julianadorp vooral binnen de gemeenten verhuisd wordt. “Mensen van buiten de regio zien we mondjesmaat. In die gevallen is er vaak een link naar deze regio, zoals familie die hier woont of in verband met werk. Heel soms zien we mensen uit de randstad die zonder een dergelijke aanleiding hier komen wonen.” Die groep is vaak op zoek naar een woning met veel grond. Iets dat in bijvoorbeeld Amsterdam weinig voorkomt, of je moet flink je portemonnee trekken. “Hier heb je veel meer huis en grond voor hetzelfde geld.”

De prijzen herstellen zich

Naast de bewegingen in de huizenmarkt, merkt Seb ook dat de prijzen beginnen te herstellen. “Uiteraard niet zo significant als in de randstad, maar er is zeker sprake van zo’n 5 tot 10% stijging. En dat is natuurlijk een fijne verandering! Hoe beter je je eigen woning kunt verkopen, hoe sneller het droomhuis binnen handbereik komt.” En ook daar helpt het team van Van Keulen Makelaars graag bij. “Door middel van zoekprofielen, helpen we de klant zijn ‘perfect match’ te vinden.”

Op zoek naar jouw droomwoning

Op de website kan men heel gemakkelijk en snel een zoekprofiel aanmaken. “Aan de hand van die wensenlijst en enkele aanvullingen aan de hand van een persoonlijk (telefonisch) gesprek, gaan wij op zoek naar de woning die het beste daarbij past. We kijken in ons eigen aanbod en sturen de informatie naar de klant.”

Seb geeft liever te veel woningen als optie, dan dat hij er eentje mist. “Als er acht huizen worden afgeslagen, maar de negende is wel raak, is onze missie geslaagd!” De makelaar weet uit ervaring dat door het afslaan van aangeboden huizen, hij de keuze van de klant nog verder kan trechteren en zo tot de droomwoning komt.

Persoonlijk en uitgebreid advies

Soms is er sprake van ‘verkoop bij inschrijving’. Dit geeft zowel de klant als de makelaar een bepaalde tijdsdruk. “We hebben beperkte onderzoekstijd bij deze manier van aankopen. Bij ons staat een eerlijk en uitgebreid advies altijd op nummer 1, dus dat is in zo’n situatie altijd een uitdaging. Gelukkig kunnen we snel schakelen! Ons team maakt voor de klant inzichtelijk tot welk bedrag het reëel is om de woning te kopen, na die drempel gaat het om emotie. Hoe ver de klant daarin wilt gaan is uiteindelijk aan hem, wij kunnen alleen adviseren en waar nodig beschermen.”

En zo’n goed advies kan alleen gemaakt worden als je bij elkaar aan tafel zit, volgens Seb. “Een woning kopen is niet zomaar iets. Tijd, kennis, ervaring en persoonlijke gesprekken komen daarbij aan bod. Daarnaast wil je dat het klikt met je aankoop- of verkoopmakelaar. Mede daarom nemen wij uitgebreid de tijd voor onze klanten. Alleen op die manier kunnen wij ons werk op en top uitvoeren en kunnen we samen goed voorbereid de huizenmarkt op.”

huis-verkopen-kennismaking