Van Keulen Makelaars
Van Keulen Makelaars

Mogelijkheden voor senioren op de woningmarkt

“Ik wil graag een ander huis kopen, maar een hypotheek zit er vast niet in”, “Ik wil mijn woning verduurzamen, maar krijg de financiering waarschijnlijk niet rond” en “Binnen 10 jaar ga ik met pensioen, dus de maandlasten kan ik straks niet meer opbrengen”. Zomaar een paar opmerkingen die we regelmatig van senioren horen. Opmerkingen die lang niet altijd waar zijn. In dit blog geven we in samenwerking met onze partner SNS praktische informatie over de mogelijkheden voor senioren op de woningmarkt. Uiteraard kun je ook een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek aanvragen.

We beginnen met goed nieuws, want het is inmiddels een feit dat het aantal senioren op de hypotheekmarkt de komende jaren fors zal stijgen. Daarom zoeken financiers en banken oplossingen die veilig, verantwoord en wenselijk zijn voor deze specifieke doelgroep. Vele verplichtingen van ‘vroeger’ komen te vervallen, zodat de woningmarkt toegankelijk blijft voor senioren!

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is hier een goed voorbeeld van. NHG verzorgt tegenwoordig maatwerkoplossingen specifiek voor senioren, waarbij er een nieuwe situatie ontstaat. Bij de oude situatie werd voornamelijk gekeken naar het inkomen, maar nu wordt er specifieker gekeken naar de maandlasten. Dit biedt perspectief voor senioren die bijvoorbeeld binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken en graag een nieuwe hypotheek met NHG willen afsluiten.

 

NHG biedt een verantwoorde en betaalbare hypotheek en daarnaast beperkt het de financiële risico’s van een eigen koopwoning.

 

Voorbeeld: je bent 70 jaar en wilt verhuizen. Op dit moment zijn jouw woonlasten 675 euro per maand. De nieuwe woning is iets goedkoper én je kunt de nieuwe hypotheek tegen een lagere rente afsluiten. De nieuwe maandlasten bedragen hierdoor 475 euro. 

Het probleem wordt hier gevormd door de annuïtaire toetsing (de oude situatie). Volgens deze methode bedragen de maandlasten 650 euro per maand, 175 euro meer dan het bedrag dat daadwerkelijk wordt betaald. In de ‘oude situatie’ zou een hypotheek met NHG niet mogelijk zijn. Op basis van de ‘werkelijke lastentoets’ is deze hypotheek nu wél mogelijk met NHG. Let op: je hebt hier wel te maken met bepaalde voorwaarden en normen, bespreek deze met de hypotheekadviseur. 

Overwaarde gebruiken

Wanneer het verschil tussen de marktwaarde van jouw woning en de eigenwoningschuld (hypotheek) positief is, spreek je van overwaarde. Is jouw huis bijvoorbeeld 200.000 euro waard en is je hypotheek nog 150.000 euro, dan heb je 50.000 euro overwaarde. Die overwaarde kun je gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis of het verbouwen van je huidige woning. 

De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde op je huis te kunnen gebruiken, is het verkopen van je huis. Als je een ander huis koopt, moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde weer in je nieuwe huis stoppen. Het kan voor senioren verstandig zijn om in dat geval voor een goedkopere woning of een huurhuis te kiezen. 

Het is ook mogelijk om op je vertrouwde plekje te blijven en de overwaarde te gebruiken om de huidige woning toekomstbestendig te maken. Zet de kosten van de nodige aanpassingen op een rijtje en bereken of het verstandig is om de overwaarde vrij te maken door de hypotheek te verhogen. Uiteraard kan SNS dit ook voor je berekenen. Vraag daarvoor een adviesgesprek aan. 

Advies inwinnen

We geven toe: er zijn wat uitdagingen bij het afsluiten van een hypotheek voor senioren. Maar het is zéker niet onmogelijk of hartstikke duur. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem contact op met onze partner SNS.

In de tussentijd kun je op onze website woningen bekijken en indien gewenst een bezichtiging aanvragen. Dit doen wij altijd 1-op-1, zodat je alle tijd en aandacht krijgt. Staat jouw droomhuis er (nog) niet tussen, maak dan gratis een zoekprofiel aan, zodat wij je kunnen bijstaan in de zoektocht. 

 

senioren, woningmarkt, van keulen makelaars, sns bank