Van Keulen Makelaars
Van Keulen Makelaars

Nieuwbouwwoning kopen? Aankoopmakelaar inschakelen!

Het kooptraject voor een nieuwbouwhuis loopt iets anders dan die bij een bestaande woning. Het eerste grote verschil is dat je het huis vanaf tekening koopt. Daarnaast werkt de financiering anders, omdat de maandlasten laag starten en op het gebruikelijke niveau komen naarmate je dichter bij de oplevering komt. Het derde onderscheid zit ‘m in het feit dat je vanaf scratch af aan jouw woning omhoog ziet schieten en grotendeels zelf kunt bepalen hoe het huis eruit komt te zien. Het vierde grote verschil is dat nieuwbouwwoningen vele malen energie neutraler zijn dan bestaande bouw.

Nieuwbouwwoning kopen? Aankoopmakelaar inschakelen!

Starter of doorstromer

Er zijn dus vele voordelen, maar ook enkele aandachtspunten als het om nieuwbouw gaat. Daarnaast is het van belang of je starter of doorstromer bent. Voor starters geldt over het algemeen dat een nieuwbouwwoning meer voor- dan nadelen heeft. Deze groep groeit namelijk mee in de maandlasten. We zien vaak dat starters een nieuwbouwwoning kopen, juist omdat ze er pas over 1,5 tot 2 jaar in willen en in de tussentijd lekker kunnen sparen. Voor een doorstromer is een nieuwbouwproject iets ingewikkelder. Zij krijgen in vele gevallen te maken met o.a. dubbele kosten (oude en nieuwe woning), de verkoopprijs en – termijn van hun huidige huis en eventueel de kosten van en het zoeken naar een tussentijdse woning. Ook hierin kan een aankoopmakelaar je van advies voorzien en eventueel mee zoeken!

Een aankoopmakelaar biedt rust

Als je van plan bent een nieuwbouwwoning te kopen, komt er een hectische periode op je af. Je moet belangrijke beslissingen maken, tal van vragen beantwoorden, de financiering rond krijgen en wellicht zelfs je huidige woning verkopen. Zowel een aankoop- als een verkoopmakelaar kan je in deze periode rust bieden. Niet alleen met adviezen, maar ook in het onderhandelingstraject!

De kosten van een nieuwbouwwoning

De kosten van een De kosten van een nieuwbouwwoning zijn bijna gelijk aan een bestaande woning, maar er zijn enkele verschillen. De vetgedrukte woorden komen over het algemeen alleen voor bij nieuwbouw:

 • Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur;
 • Bereidstellingsprovisie;
 • Aanvragen NHG;
 • Rente en kosten overbruggingskrediet (als je geen starter bent en zelf een eigen woning hebt);
 • Notariskosten hypotheekakte;
 • Hypotheekrente tijdens de bouw;
 • Meerwerk;
 • Bouwrente;
 • Boeterente;
 • Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating;
 • Verhuizen en inrichten (vloer-, wand- en plafondafwerking, raambekleding);
 • Notariskosten van de eigendomsoverdracht en de BTW (inbegrepen bij de koop-/aanneemsom; dit valt onder “vrij op naam”).

Kennis maken?

Neem contact met Van Keulen Makelaars op, zodat we je kennis kunnen laten maken met onze aankoopbegeleiding. Ons team is van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 telefonisch bereikbaar: 0223 – 616400. Mailen kan ook: info@vankeulenmakelaars.nl.