Van Keulen Makelaars
Van Keulen Makelaars

Verduurzamen van je woning

Wil je jouw energierekening verlagen? Verduurzamen van je woning kan dan een goed begin zijn. Of je nu je huis wilt verkopen of je net gekochte woning wilt verbeteren: wij geven je enkele praktische tips over verduurzaming.

Verduurzamen van je woning

Isoleren

Je kunt je vloer, dak en muren isoleren. Vloerisolatie kan tussen de 170 en 330 euro per jaar schelen op je energierekening. Er zijn diverse manieren hoe je je vloer kunt isoleren. Het meest efficiënte is om de beganegrondvloer te voorzien van bijvoorbeeld schuim. Je kunt ook de bovenzijde isoleren, als je bijvoorbeeld geen kruipruimte hebt. Let op: de vloer wordt hierdoor wel enkele centimeters hoger, waardoor je wellicht deuren moet inkorten.

Een geïsoleerd dak kan tussen de 450 en 800 euro opleveren, dus zeker de moeite waard om te onderzoeken of dit ook bij jouw woning een optie is. Het meest ingrijpend is om het dak aan de buitenzijde te isoleren. Vaak wordt hiervoor gekozen als er een grote verbouwing plaatsvindt. Is dit bij jou niet het geval, dan kun je er voor kiezen om de binnenkant te voorzien van spijkerflensdekens, isolatieplaten of folie-isolatie. Een derde optie is om de zoldervloer te isoleren.

Ook met spouwmuurisolatie kun je besparen op de energierekening. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur, vanaf begin jaren ’70 worden nieuwbouwwoningen vaak opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Heeft jouw huis dat nog niet, dan kun je de spouw opvullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. Je bespaart tussen de 210 en 800 euro op jaarbasis.

Naast vloer-, dak- en muurisolatie kun je glas vervangen door hr++ glas. Dit bestaat uit twee of drie glasbladen, met daartussen een edelgas. Warmte verdwijnt hierdoor minder snel naar buiten. Met hr-glas bespaar je ongeveer 300 euro op de energierekening.

Duurzaam verwarmen

Een duurzaam alternatief voor de cv-ketel is een warmtepomp. Hoewel de meningen zijn verdeeld over het effect, geven we je de nodige informatie, zodat je zelf een weloverwogen besluit kan maken om het wel of niet aan te schaffen. In Nederland worden vooral de hybride en de all electric warmtepomp verkocht. De hybride haalt warmte uit de buitenlucht. Nadeel is dat als het buiten koud is (net boven vriespunt of kouder) de cv-ketel moet bijspringen. Met de hybride zal je zo’n 250 euro besparen op je gasverbruik.

Met de all electric warmtepomp verwarm je de hele woning en het water in de badkamer en keuken. De warmte wordt uit de lucht, bodem of grondwater gehaald. De pomp is zo’n 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 centimeter in doorsnee, daar moet je dus wel de ruimte voor hebben. Je bespaart ongeveer 400 euro per jaar op de energierekening.

Zonne-energie

Hoewel de zon niet altijd schijnt in Nederland, kun je met zonnepanelen toch veel besparen op je energierekening. Je wekt namelijk zelf groene stroom op. Door een omvormer kun je die stroom direct gebruiken. Als je meer stroom opwekt dan je nodig hebt op dat moment, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Een zonnepaneel levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op.

Verduurzamen of toch verhuizen?

In dit blog hebben we de meest gebruikte manieren van verduurzaming voor je op een rijtje gezet. Hiermee kun je behoorlijk wat besparen op je energierekening, maar aan de andere kant dien je natuurlijk eerst behoorlijk te investeren. Weeg de voor- en nadelen van verduurzaming af, zodat je weet of het voor jouw specifieke situatie werkt. 

Soms is het aantrekkelijker om te verhuizen, omdat de verduurzaming van je woning gewoonweg te veel gaat kosten. Als je een duurzame woning zoekt, kun je ons uiteraard inschakelen! Neem contact met ons op, zodat we een afspraak met je kunnen maken.